Föreläsning

Tisdagen den 7 november, föreläste Tina Westerlund om

När Södertälje var landets häftigaste stad

Tina berättade om svinen som på 1820-talet sprang omkring fritt på gatorna med stank och nedsmutsning som följd, när det redan var svårt med sanitet och med koleran som drabbade både Stockholm och Södertälje med kraft.

Kanalen som öppnades 1819 med stora förväntningar på lönsamhet, vilket dock gick staden förbi på grund av privat ägande. Att industrialiseringen tog fart med driftiga människor i spetsen. Lidmanska Flickpensionen byggdes upp och öppnade.
Badbolaget ägde 44000 kvm inhängnad mark för ändamålet och badinrättningarna blev vida berömda och lockade välbesuttna människor vilka kom för hälsosamma bad och för att dricka det bästa av vatten.
Livet innanför och utanför staket var märkbart olika. Branden 1903 ödelade Kallbadhuset, dock blev det återuppbyggt nästan omgående.

Tina berättade om järnvägens intåg, om kringelgummorna och om hur staden växte från år 1860 med 1729 invånare till 14479 invånare år 1917. Invånarna i Södertälje fyrdubblades mellan år 1860-1900 och dubblerades mellan år 1900-1917.
Vi fick även veta att Arbetarkommunen bildades år 1898.
När första världskriget var slut förändrades synen på glamour, sammet, tyll och badhattar och det förtretliga staketet revs år 1919.

Det var den tredje föreläsningen av Tina om Södertälje genom tiderna. En mycket bra och intressant föreläsning.
Tina gör bilden av Södertälje levande genom sitt framförande. Hon lämnade en cliffhanger om en kommande idé till föreläsning.
Vi väntar med spänning. Tina är mycket välkommen tillbaka.