Södertäljes fantastiska kvinnor

Torsdagen den 12 maj 2022 föreläste författaren Tina Westerlund om några av

Södertäljes fantastiska kvinnor – bagerskor, barnhemsbarn och några prinsessor

Kvinnorna kom från olika århundraden och trots att flera av dem vuxit upp föräldralösa och därmed haft en svår uppväxt, har de lyckats väl i livet.

Tina började med Kung Märta på Hörningsholm som föddes på 1500-talet, fick 15 barn och blev ensam med barnen på grund av att hennes make, barnens fader mördades. Hennes ägor var omfattande och krävde en fast hand.

Hustrun Carin Erichsdotter som hade en gård i Södertälje och blev vittne till rysshärjningarna den 21 juli 1719, den dag de bl.a. satte hela Södertälje i brand.

Aurora Nilsson Asim Khan född i slutet på 1800-talet, som begav sig till Berlin för att studera musik. Träffade Muhammed Asim Khan. Kommer efter ett upplöst äktenskap välbehållen hem till Södertälje och gifter sig med Calle Aber.

Drottning Sankta Ragnhild på 1100-talet, byggde kyrkan i Södertälje där vägen från norr delar sig söderut. Hur hon reser och besöker Jerusalem.

Falujungfrun från Östanfors, jungfru Anna Carolina, en företagare som med mycket slit gör karriär med bl.a. kringelbak under 1800-talet.

Anna Maria Rettig född 1867 byggde det första Hotell Skogshöjd år 1903 i Södertälje, som visar det sig endast haft kvinnliga ägare fram till slutet av 1970-talet.

Författaren Tora Dahl, född 1886, publicerade sin sista bok 94 år gammal, två år innan hon dog. En kvinna som inte lät sig kuvas av någon.

Maggan, Prinsessan Majda Raad av Jordanien som har sina rötter och familj i Södertälje.

Hovdamen Sophie Hagman född 1758 som Anna Stina. Hon var barnflicka vid Hovet och några år som mätress hos Hertig Adolf Fredrik. Hon bodde på flera ställen samtidigt, bl.a. i Bellevue i Tullgarn.

Vi som lyssnade på föreläsningen kunde konstatera att kvinnorna i Södertälje finns med i många stora händelser och sammanhang i Sverige och vi vill höra mer.

På fråga lovade Tina att komma tillbaka och berätta om fler kvinnor i Södertälje.