Bakom kulisserna på tv-programmet "Allt för Sverige"

Söndagen den 24 februari 2019 – Föreläsning av Fredrik Mejster

Fredrik, 29 år, började släktforska, av en slump, när han var 16 år. Han har hunnit med att forskat med hjälp av microkort och forskningen ledde omgående till emigrantforskning, tack vare hans farfar.
Fredrik som kommer från Uppsala, har arbetat med programmet sedan 2014 och är ansvarig för all släktforskning.

Fredrik och hans föregångare med programmet, Helena Stark, hjälpte varandra med släktforskning långt innan de engagerades i programmet.

TV-programmet vann en Emmy år 2016 och Kristallen år 2017.

Programmet riktar sig till alla tittare. Trots att det inte är ett släktforskningsprogram byggs det på ett omfattande släktforskningsarbete i både svenska och amerikanska arkiv.
Deltagarna i programmet har sin egen anledning till att vara med, men de tävlar alla om samma pris - en stor släktträff med sin svenska släkt.

Fredrik berättade om hur annorlunda ”amerikanarna” ser och upplever vår omgivning. Den omgivning som vi lever i varje dag och inte alls märker.

Fredrik berättade också om hur deltagarna väljs ut, hur släktforskningsarbetet går till, hur man får fram allt materiel till deltagarnas skattkistor. Han berättade också om inspelningarna och visade även det som inte kommer med i TV.

En fantastisk föreläsning om önskan att hitta kopplingen mellan svenskarna som utvandrade och de amerikanska släktingarna.
Letandet efter sanningen tar mycket tid i anspråk och långa omvägar …


Foto: Ulla Avér